Skip to main content

Wat wij doen

Zambia’s epidemie van hiv en aids heeft veel wees- en kwetsbare kinderen gecreëerd. Het infectiepercentage wordt momenteel geschat op ruim 14% van de mensen en kinderen in de leeftijdscategorie tussen 15-49 jaar. Deze situatie is helaas een indicatie dat veel meer kinderen hun ouders zullen verliezen, als ze geen toegang (meer) hebben tot hiv-medicatie. Een aantal kinderen verliest hun ouders voor de leeftijd van vijf jaar. Meer kinderen verliezen hun ouders tijdens de basisschool leeftijd en vroege adolescentie; ze worden geconfronteerd met emotionele en sociale problemen als gevolg van wees zijn, evenals de gevolgen van achterstand in educatie, seksuele uitbuiting en armoede. De zorg komt vaak terecht bij de grootmoeder, maar zij hebben vrijwel geen middelen om voor hen te zorgen.

Ondanks dat de regering in 2002 een beleid introduceerde gericht op gratis onderwijs (voor kinderen van grade 1 t/m12) Heeft dit niet alle belemmeringen weggenomen. Kinderen hebben nog steeds middelen nodig om naar school te gaan. Kinderen van zeer arme huishouden of met zieke ouders moeten werken voor hun dagelijkse behoeften, zoals zoals eten, kleding, schoolboeken, pennen/potloden en hebben dus niet genoeg tijd hebben om aanwezig te zijn op school. Daarnaast zijn er niet genoeg plekken op de overheidscholen. Het is om deze redenen dat niet-gouvernementele, gemeenschaps organisaties scholen hebben opgericht om de wees- en kwetsbare kinderen te ondersteunen. NCS en de ROCS school in Lusuno zijn hier 2 van.

Deze scholen erkennen het belang van een sustainability plan en willen hier de komen tijd aan gaan werken. NCS zou graag een grote oven hebben om brood te gaan bakken voor verkoop en levering aan nabijgelegen winkels. Dit gaat de school helpen bij het voeden van leerlingen en lerarentoelagen voor continuïteit. De school wil het aanschaffen van grond onderzoeken waar we met steun van fondsen kippen kunnen gaan houden en groente kunnen verbouwen. Nodig voogden en ouders uit om met andere ideeën over de voedingsprogramma’s te komen.

NCS

Ng’ombe Community School (NCS) is gevestigd in Ng’ombe, een van de dichtbevolkte gebieden ten noordoosten van de stad Lusaka. De meerderheid van de mensen in deze compound leeft van minder dan een dollar per dag en de werkloosheid is immens. Als gevolg van de armoede is de hiv-prevalentie hoog. NCS is in 1994 opgericht door lerares Presca. Zij gaf les aan 20 kinderen bij haar thuis. De school was bedoeld voor wees – en kwetsbare kinderen, maar Presca kwam erachter dat er in Ng’ombe nog veel meer kinderen niet naar school gingen. Dat terwijl school cruciaal is in de strijd tegen hiv. Kinderen die hun school afmaken hebben 2x minder kans op hiv dan kinderen die niet naar school gaan. Door educatie hebben ze meer kans op een zelfredzame toekomt.

Doelstelling NCS
  • Kwaliteitsonderwijs bieden aan 545 weeskinderen en kwetsbare kinderen.

  • Hen tenminste twee voedzame maaltijden per dag te verstrekken zodat ze zich kunnen concentreren tijdens de lessen.

  • Het aanmoedigen van hiv-counseling en testen met toestemming van hun ouders/voogden. En het bieden van sensibiliseringsworkshops om de hiv-negatieven negatief te behouden. Dit voor zowel ouders/verzorgers als leerlingen.

  • Docenten blijven stimuleren met opwaardering van hun docentendiploma’s en workshops tijdens schoolvakanties. Deze workshops betreffen onderwerpen die vooral adolescenten aangaan, zoals: seksuele gezondheid, vroege zwangerschappen, hiv/aids, soa’s, kindermishandeling en drugsmisbruik.

  • Alle leerlingen bewust maken van de gevaren van hiv/aids en manieren om negatief te blijven. En de kinderen die hiv-positief zijn te steunen in het positief leven met het virus.

  • Docenten blijven stimuleren met opwaardering van hun docentendiploma’s.

Helping Hands

Dankzij de jaarlijkse steun van Helping Hands sinds 2019 heeft NCS een enorme progressie doorgemaakt. Zo is er dankzij hen een keuken gebouwd, hebben vrijwel alle leraren op NCS nu een gecertificeerd diploma (wat op de meeste community schools niet vanzelfsprekend is) en krijgen 545 kwetsbare kinderen dagelijks onderwijs en voeding.

Significant Change Story

Edward Nyirenda is momenteel 15 jaar, maar werd al in Gr. 1 ingeschreven bij de NCS. Hij is zijn moeder al op jonge leeftijd verloren. Edward is zelf hiv-positief en woont nu alleen met zijn vader. De vader leeft van een parttimebaan, waardoor de familie vaak geen geld heeft voor basisbehoeften. Het viel op dat hij vaak de lessen mist. Toen leraren meer op Edward gingen letten, werd ontdekt dat hij thuis uitgehongerd was, omdat de vader het zich meestal niet kon veroorloven om voor voedsel te zorgen. Dit had ook gevolgen voor zijn gezondheid en opleiding, aangezien hij vaak lessen miste.

Toen Orange Babies echter het schoolvoedselprogramma begon te ondersteunen, bleek dit Edward ten goede te komen en het resulteerde erin dat hij consequenter naar school kwam en hielp het hem om de hiv/aids-medicijnen te slikken. Hij begon het grootste deel van zijn tijd op school door te brengen met lezen, schrijven en tekenen (kunst), hij ontwikkelde nieuwe passies en werd een steeds vrolijkere jongen. Hierdoor verbeterde hij academisch enorm. Zijn prestaties werden zo uitzonderlijk dat de schoolleiding besloot hem twee klassen over te laten slaan. Vorig jaar schreef hij examens van groep zeven (7) en dit jaar heeft hij zich gekwalificeerd voor groep 8. De schoolleiding, alle leraren van de NCS en wijzelf natuurlijk zijn supertrots op zijn ontwikkeling en zien een mooie toekomst voor hem in het verschiet. Een toekomst met kansen die hij zonder Helping Hands en Orange Babies waarschijnlijk nooit had gehad.

Lusuno

Het Lusuno project is gevestigd in Chinyunyu, een arm plattelandsgebied zo’n 2 uur rijden van Lusaka. Hier steunt Helping Hands de volgende twee projecten:

 

ROCS school

De ROCS school is een primary school met 338 leerlingen van Grade 1 t/m7. De situatie op de ROCS school is schrijnend. Ze hebben thuis niet de middelen om zich goed te verzorgen dus komen met vieze of kapotte kleding op school. Kinderen die ver van de school wonen moeten vaak uren lopen om naar school te komen. Thuis is er door armoede weinig te eten. Waardoor de kinderen vaak aankomen met een lege maag.

Dankzij de support van Orange Babies en Helping Hands krijgen de kinderen van ROCS tegenwoordig één voedzame maaltijd aan de start van de dag. We hebben samen met hen een groentetuin en waterpomp aangelegd. De kinderen en ouders/voogden van de kinderen helpen in de tuin. Met de groentes worden de maaltijden gekookt en een deel van de groentes wordt verkocht, zodat er wat extra geld wordt verdiend voor de school.

Toch blijft de situatie schrijnend. Ondanks de aankoop van een aantal stoelen/banken en bureaus voor in de klas. Zitten de klassen nog steeds erg vol, waardoor er niet genoeg meubilair is voor alle kinderen. Er valt nog een hele hoop te doen op deze school.

Chinyunyu clinic

De Chinyunyu kliniek is een kleine kliniek met een bereik van zo’n 8000 mensen. Ze behandelen allerlei aandoeningen en begeleiden bevallingen. Daar waar extra behandeling nodig is, worden mensen doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis 80 km verderop. Ondanks de bekwaamheid van het management, moeten ze het doen met erg beperkte financiële middelen. Het onderhoud van het gebouw is daardoor erbarmelijk en er is een tekort aan personeel.

Ondanks dat het over het algemeen de moeder kind transmissie (overdracht van hiv van moeder op kind) onder de 5% ligt, is dit cijfer in Chinyuyu twee keer zo hoog! Dit komt doordat vrouwen met hiv zich vaak te laat melden in de kliniek, of helemaal geen kliniek bezoeken om te bevallen. De algemene kennis over hiv en de risico’s in de gemeenschap is laag. Alle zwangere vrouwen die zich melden bij de kliniek worden getest op hiv. Helaas komt een deel van deze vrouwen niet terug voor de uitslag of opvolging door het stigma dat er op de ziekte ligt. Bang om het thuis te vertellen door de mogelijkheid om verstoten te worden. De baby wordt geboren en blijkt na een tijdje ziek; hiv. Nu is het te laat. Daarom hebben we een outreach programma opgezet, samen met supportgroups en workshops (borstvoeding, hygiëne etc). Op deze manier kunnen we de aanstaande moeders en potentieel zwangere vrouwen bereiken en onderwijzen over de mogelijkheden van het verkrijgen van een gezond kind. Iets wat iedere moeder wenst.

Een belangrijk onderdeel van de kliniek is de nieuwe Mother Shelter, opgezet met de hulp van (de partners van) Helping Hands. Dit is een plek waar zwangere vrouwen naar toe kunnen om veilig te bevallen. Om te zorgen dat besmettelijke ziektes die worden behandeld in de kliniek niet overslaan op moeders en hun pasgeborenen is de Mother Shelter gebouwd. Deze shelter biedt kwaliteitszorg en heeft 14 bedden voor zwangere vrouwen en hun partners.

Lusuno champions

Ondanks dat het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd afneemt, worden bepaalde regio’s en onder leeftijd groepen disproportioneel geraakt. In Zambia is 30% van de nieuwe infecties te zien onder jongvolwassenen (leeftijd 10 tot 24 jaar) in het algemeen en onder jonge meiden in het bijzonder. Volgens de laatste onderzoeken krijgt 1/3 van de vrouwen in Zambia haar eerste kind voor de leeftijd van 18 jaar. Tienerzwangerschappen leiden vrijwel altijd tot schoolverlaten en sociaaleconomische problemen.

The CHAMPIONS, de jongeren van Lusuno hebben met succes een eerste groep gevormd. Het is een groep van circa 10 jongeren tussen de 15 en 20 jaar oud, welke worden opgeleid tot peer-educator. Zij zijn ervaringsdeskundigen en worden ingezet om gedragsverandering te bewerkstelligen. Uit eigen ervaring alles weten over de aidsproblematiek en daardoor als geen ander is staat zijn om (wees)kinderen te helpen

The CHAMPIONS geven trainingen & bijeenkomsten over:
  • Seksuele voorlichten en hiv

  • Tienerzwangerschappen en tienerhuwelijken

  • Mobilisatie en sensibilisering van de gemeenschap

  • Organisatie van jeugdvriendelijke diensten en basisvaardigheden in testen

  • Drugs- en alcoholmisbruik

  • Geestelijke/lichamelijke gezondheid en talentontwikkeling 

Door Dans, zang en theater komen ze dichter bij de doelgroep te staan en verwerken ze hierin deze problematiek.